Filter bakom Slimline

Om du vill dölja filter, doppvärmare, kablar och snablar bakom en Slimline – då är det här artikeln för dig. Vi kommer att bygga in ett filter bakom en Slimline Basalt/Gneiss, men metoden är densamma för alla Slimline. Allt du behöver är akvariesilikon, en tuschpenna, en kniv och eventuellt en såg. Materialet i Slimline är starkt men lättbearbetat, så det är väldigt enkelt.

1. Filterutrymmet

Vi använder två Slimline-sektioner i ett ganska litet akvarium. Den första sektionen monterar vi som vanligt, direkt mot akvariets bakruta, den andra ca. 5 cm framför, och låter den gå om lott framför den första en bit. Först bestämmer vi var de respektive sektionerna skall sitta.

Filtret vi skall bygga ser ut så här, från baksidan sett. Den första sektionen limmas direkt mot bakrutan och den andra kommer att dölja filtret och värmaren. Filtret består av en bit filtersvamp, en slangstump och en liten cirkulationspump. Vattnet kommer att strömma in genom filtersvampen och pumpas ut genom slangen.Bestäm var sektionerna skall gå om lott. Vänd på bitarna och markera var de skall kapas. Det är enklast att använda akvariet som mall och linjal.2. Kapa till och limma den första sektionen

Kapa till bägge sektionerna. Du kan använda en tunnbladig kniv och skära många gånger i samma spår. Eller såga – håll då sågen så horisontellt som möjligt så flisar det sig inte.

Prova bägge sektionerna tillsammans i akvariet så att du ser att det blev rätt. Kläm på några silikonsträngar på den första sektionen och tryck fast den ordentligt. Vänta med att limma dit den andra sektionen; vi skall bygga filtret först.3. Nu gör vi filtret

Nu skall vi bestämma hur stor filtersvampen skall vara. Mät bredden på pumpen, ta din bästa brödkniv och skär till en filtersvamp, lite tjockare än pumpen. Svampen skall vara lika hög som akvariet, och lagom bred så att pumpen och doppvärmaren får plats innanför. Skär ett hål i svampen för slangen, trä igenom den, och anslut pumpen.
Sätt hela filterpaketet på plats. Svampen kommer att fungera som support när vi limmar den sista Slimline-sektionen.4. Vi monterar den sista sektionen

Kila fast den sista sektionen mot framrutan med hjälp av en träbit eller liknande, så att den ligger an mot, och klämmer fast filtersvampen. Öva på att sätta dit sektionen och träbiten några gånger utan att limma, så att du klarar att göra det utan att kleta silikon över hela akvariet. Det är framför allt fogen mot sidorutan du skall vara observant på. Lite kladd på botten spelar ingen roll.Kläm sedan på en sträng silikon på sektionen. Strängen mot sidorutan bör vara ganska smal, och så jämn som möjligt. Strängen mot botten kan vara lite fetare. Sätt sedan dit sektionen som du övat. Du skall alltså ha något lim mot filtersvampen. Den ska bara vara klämd mellan Slimline-sektionen och bakrutan, så att den gor att ta bort för rengöring.

 

5. Klart!

Nu är du färdig. Slimline sitter på plats, och filtret är lätt att ta ut för rengöring. Låt silikonet härda 12 − 24 timmar, sedan kan du köra igång akvariet. Hoppas du får mycket glädje av din Slimline, och ditt egenhändigt byggda filter!