Hur man kan installera  en bakgrund

Det här är en enkel steg för steg-instruktion om hur man kan installera en bakgrund i ett akvarium. Läs igenom hela artikeln först, och också tipsen i listan till höger. Det är bra om du tittar på dem först, eftersom flera av dem är relaterade till den här artikeln, och några saker görs med fördel innan den slutliga monteringen.
I den här artikeln installerar vi en Rocky 120 x 50 i ett akvarium. Instruktionerna här gäller även för övriga Back to Nature-bakgrunder i alla storlekar.

Allt du behöver är akvariesilikon, tumstock, tuschpenna, en såg och en kniv.

1. Upp och ner?

Först måste du besluta hur du vill installera bakgrunden. På många bakgrunder finns inget upp och ner (eller rätt eller fel) Välj det du tycker ser bäst ut.

2. Såga till

Ställ upp bakgrunden bakom akvariet så att så att en kant kommer i linje med insidan av akvariets gavel. Ta hänsyn till glastjockleken; det är som bekant insidan som räknas. Använd akvariet som linjal och rita en linje med tuschpennan. Såga sedan efter linjen.


Prova bakgrunden i akvariet. Om den inte passar riktigt, kan du karva lite med kniven. Det går också bra att använda en elhyvel eller en rasp

3. Ytterligare tillpassning?

Ibland är det lite konstruktioner på akvariet som är i vägen. Till exempel lister och stag. Då får man måtta och såga ur i bakgrunden så att det passar.


Nu passar bakgrunden perfekt. Glaslisten hjälper i detta fall till att hålla bakgrunden i läge.

4. Limma fast

Fixera bakgrunden i akvariet. Använd ett par pinnar eller något, och kläm in mot framrutan. Vi använde remsan vi sågade av från bakgrunden. Det är viktigt att bakgrunden är ordentligt fixerad innan du limmar.


Limma sidor och botten med akvariesilikon.

5. Klart!

Låt silikonet härda i 12 − 24 timmar. Sedan kan du sätta igång att fylla akvariet med sand och vatten.