Filter bakom bakgrunden

Ett akvarium är ett stycke natur som du försöker återskapa hemma. I naturen finns knappast några akvariefilter eller doppvärmare, och det är ju ganska logiskt att man inte vill se allt det här i sitt akvarium.
Back to Nature-bakgrunderna är designade så att du kan få plats för tekniken bakom bakgrunden. Vi rekommenderar starkt, som många gör, att använda allt utrymme bakom som en enorm biologisk filterkammare, som fungerar år efter år utan rengöring. Så här kan du göra.


1. Planera vattenflödet

Först måste vi bestämma var vi vill ha inlopp och utlopp. Vi vill ha dem långt ifrån varandra, eftersom vi vill använda hela utrymmet som filtret. På bilden nedan visas inloppet till vänster och utloppet till höger.
 


2. Vi gör inloppet 

Vi bestämmer var inloppet skall sitta och gör hål. Enklast är att borra några hål och sedan karva vidare med en Morakniv. Hålets sidor målar vi svarta med en vattenfast tuschpenna.


Vattnet kommer att flöda in till filtret genom det här hålet. Vi skär till en bit grovporig filtersvamp, och vi gör den lite större än hålet så att den kan klämmas på plats.


Vi har maskerat vår svamp med grus. 

3. Vi gör utloppet

Nu gör vi utloppshålet. Använd en borr med samma diameter som slangen från pumpen. (Vi orkade inte hämta en borrmaskin utan borrade för hand med en morakniv). Man får uppskatta var vattenytan kommer att vara, och placera utloppet strax under denna.


 
Vattnet kommer att strömma ut genom slangen. Om man vill, kan man montera ett munstycke eller en rörvinkel för att reglera strömriktningen i akvariet.

 
 Placera pump, doppvärmare etc. bakom bakgrunden och anslut slangen till pumpen.


4. Vi arrangerar filtermaterialet

Ett filtersystem kan se ut på många sätt. Vi har använt en grov filtermatta (PPI 10) 100 x 100 x 5 cm, som vi skurit till tärningar ca. 2 x 2,5 x 3 cm. Fyll hela utrymmet med filtermaterial, men tryck inte ihop det. Det skall ligga löst så att vattenflödet inte hindras. Vi har även klämt in några större bitar filtersvamp på ett par ställen där det är lite trångt.5. Klart!

Här är filtersystemet sett från baksidan av akvariet. Inloppet är på högra sidan, pumpen är till vänster och utrymmet är fyllt med filtermaterial. Det här kommer att att fungera många år utan att man behöver göra någonting.